HILDE DOSOGNE

Ik ben Hilde, 52 jaar, getrouwd en mama van 4 kinderen (15, 16, 22 en 23 jaar), bio-ingenieur en toxicologe, voltijds werkzaam als regulatory affairs manager bij het Gentse chemie-bedrijf Christeyns waar ik de collega's ook stimuleer tot sportieve prestaties zoals de jaarlijkse deelname aan de (virtuele) Ekiden.

Ik ben beginnen lopen 11 jaar geleden, toen de kinderen wat zelfstandiger werden. Mijn eerste marathon was In Flanders Fields in 2013, die ik uitliep in 4 uur 23 minuten. Ik wilde meteen daarna al een 2e marathon lopen, maar raakte geblesseerd aan de knie en besliste toen om me te beperken tot kortere afstanden. In 2017 wilde ik het echter toch nog eens proberen voor die marathon onder de 4 uur. Dat lukte niet meteen, en dus bleef ik maar proberen tot dit uiteindelijk lukte in december 2018. Dat was al mijn 10e marathon.In 2018 maakte ik ook de overstap naar het ultralopen: het begon met de Antwerp Ultra in april: de marathon in de voormiddag en 10 miles in de namiddag (toen vond dit nog plaats op dezelfde dag). In mei liep ik voor de eerste keer de volledige kustlijn af van De Panne tot Knokke onder begeleiding van Bart Gunst. In oktober dat jaar liep ik op de marathon van Gent eerst de volledige marathon en daarna de halve.In 2020 nam ik deel aan virtuele loopwedstrijden, waaronder de Virtual Big Seven: 7 marathons op 14 weken waar ik als eerste dame eindigde. Op de trailrun lockdown challenge van Sportevents won ik een paar trailschoenen door een marathon op de Karel Sabbe berg te lopen met bijna 3000 hoogtemeters. Ik werd ook 1e dame op de 6 uur van Aalter on track: 6 uur lopen op een piste in bloedhete omstandigheden.In 2021 besloot ik samen te werken met coach Benny Fischer voor een meer individuele begeleiding. Dit was enkele weken voor het BK 100 km in Torhout, waar ik opgaf na 50 km uit schrik voor een blessure. Ik zou immers later dat naar nog de Marathon des Sables gaan lopen. Dat is dan ook uitstekend gelukt. In december 2021 liep ik ook vlot mijn eerste 100 mijl trail: de Bello Gallico, ik werd er 4e dame.

In 2022 ligt mijn focus op de Spartathlon. Als kwalificatierace liep ik de 24 uur van Aalter waarna ik als enige Belgische dame werd geselecteerd voor deze mythische loopwedstrijd van 245 km in Griekenland, die zal plaatsvinden op 30 september. Ter voorbereiding van deze race, loop ik nog de 6 uur van Hamme in mei, het Belgisch Kampioenschap 100 km (tevens revanche van vorig jaar), en de 6 uur van Aalter. Daarna wil ik me graag meer toeleggen op (ultra)trailrunnen. De Marathon des Sables staat alvast nog eens op het programma voor 2023.