ANDY MEULEMEESTER

Mijn naam is b, afkomstig uit Oostende en geboren in 1985.  In mijn jeugd, van mijn 5 tot 15j,  voetbalde ik in de regionale en provinciale jeugdcompetities van mijn 5 tot 15 jaar.  Daarna ging mijn focus naar mijn studies.  Na een jarenlang sportieve onderbreking ben ik op 32 jarige leeftijd terug begonnen met sport, nl. hardlopen.  De interesse in het hardlopen kwam er door een uitnodiging om mee te lopen tijdens een 5 km run van Dwars door Brugge. De sfeer en adrenaline bij het passeren van de finishlijn beviel mij enorm en het smaakte naar meer!  Ik investeerde in een hartslagmeter, sporthorloge, nieuwe loopschoenen en stelde mij nieuwe doelen in het vooruitzicht waarnaar ik kon toewerken. Vijf maanden later liep ik al mijn 1e halve marathon in Brugge in een tijd van 1u56min. Ik trainde toen zonder coaching. Ik begon mij te verdiepen in de literatuur over het trainen via hartslag, sportvoeding en andere tips & tricks.

Tussendoor nam ik ook deel aan de regionale en Oostendse loopcriteria. Mee doen aan wedstrijden vind ik ook veel leuker dan trainen en je leert je limieten kennen! Mijn 1e marathon liep ik in het jaar 2019 in Antwerpen in een tijd van 3u46 min. Ik was dolgelukkig.  Ik herinner mij nog dat de 1e uren en dagen die volgden dat ik wandelde als een zombie. Trappen aflopen kon enkel achterwaarts! :D. Met de ervaring van mijn 1e marathon op zak liep ik enkele maanden later mijn 2e marathon van Brugge in een snellere tijd van 3u33min.

Dan vroeg ik mij af 'Whats's next?'  Triatlon!  Als afwisseling van het lopen ging ik ook vaak fietsen en zwemmen. Alleen maar lopen begon ook snel saai te worden. Ik hou van de afwisseling van deze 3 sporten en je wordt een completere atleet.  Samen met mijn broer en vrienden nam ik af en te deel aan trio triatlons.
Dus 1 zwemmer, 1 fietser en 1 loper in team. Hierin behaalden wij knappe plaatsen, af en toe zelfs overwinningen en diverse podia!  

Tijdens deze events had ik heel veel respect voor de prestaties van de individuele triatleten. Ik zei: dat wil ik ook ervaren en bereiken! Ik begon eerst met een kwart triatlon. Mijn 1e wedstrijd was in het jaar 2020 in Oudenaarde op een heuvelachtig parcours in de Vlaamse Ardennen. Het waaide toen 4 bft wat voor woelige waters zorgde in de Donkvijver. Daarna volgde de halve triatlon van Menen, de afscheid wedstrijd van profatleet Luc Van Lierde. Ik finishte toen in een mooie tijd van 4u52min. 

COVID was toen ook nog heel actief aanwezig, waardoor veel wedstrijden werden geannuleerd. Ik nam dan deel aan gelijk welke wedstrijd die toch doorging  Zo deed ik mee aan duatlon, crossduatlon en zelfs retro wielerwedstrijden met de stalen fietsen uit de jaren 70-80.  In die periode leerde ik ook Benny Fischer kennen en vroeg hem om mij te coachen in het lopen.  Benny stelt voor mij loopschema's op in het vooruitzicht van mijn doelstellingen en met zijn ervaring als topatleet geeft hij de nodige feedback zodat ik betere prestatie kan behalen in het hardlopen.

Vorig jaar in september stond ik aan de start van de 1e editie van de Long Course Weekend in Nieuwpoort. Een volledige triatlon verspreid over 3 dagen. Ik finishte op een knappe 6 e plaats in de einduitslag. Rest er nog 1 doel die nog niet was aangekruist: de Ironman.  Met de ervaring op zak van deelnames aan halve triatlons en de Long Course Weekend vind ik dit nu het moment dat ik er klaar ben voor deze ultieme beproeving als triatleet en duursporter. In augustus dit jaar sta ik aan de start van de Ironman van Maastricht

Palmares en PR's:

Hardlopen
5 km: PR 17:40
10 km: PR 37:14
Halve marathon: PR 1:28:04
2x Marathon: PR 3:31:26

Duatlon / Triatlon
3x Kwart duatlons
1x Long distance duatlon (8k lopen/ 90k fietsen / 21k lopen)
4x kwart triatlons (1k zwemmen / 45k fietsen / 10k lopen)
2x halve triatlon (1,9k zwemmen / 90k fietsen / 21k lopen)
1x 111 triatlon (1k zwemmen/100k fietsen/10 k lopen)
6 e plaats Full Long Course Weekend Nieuwpoort 2021